Teologie şi spiritualitate – ediția a II-a revizuită
Lucrarea „Teologie și spiritualitate” reprezintă teza de doctorat a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pregătită sub îndrumarea Părintelui Profesor Dumitru Stăniloae și susținută în anul 1980 la Institutul Teologic Universitar, actuala Facultate de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București.
Ea reprezintă o restructurare amplă a versiunii franceze din 1979, alcătuită în cadrul Universității din Strasbourg. Ideile fundamentale au fost dezvoltate, iar bibliografia extinsă, în urma cercetărilor ulterioare efectuate de Preafericirea Sa la Universitatea din Freiburg. Au fost adăugate noi capitole, unele au fost sintetizate, în timp ce altele au fost dezvoltate în mod semnificativ.
O însușire a lucrării, afirmă Părintele Dumitru Stăniloae, este aceea că sesizează diferențele între atitudinile marilor confesiuni creștine față de spiritualitate și pune în evidență „legătura organică între dogmă și trăire” specifică credinței ortodoxe.
„Geniul Ortodoxiei constă tocmai în faptul de a menține o unitate organică între teologia conceptuală și cea artistic-liturgică, între teologia academică și teologia exprimată în spiritualitatea Bisericii, sub formă de teologie predicată, cântată, pictată, zidită, ascetico-filocalică, aghiografică”, afirmă Părintele Patriarh Daniel.
„Până astăzi, teologii ortodocși care urmează linia Sfinților Părinți relevă că teologia conține viața duhovnicească deodată cu studiul și are ca scop explicitarea conținutului credinței creștine în fiecare epocă, spre a conduce fiecare generație de credincioși la mântuire, la comuniunea cu Dumnezeu”. – Preafericitul Părinte Patriarh Daniel
„Răsăritul creștin leagă aproape în mod instinctiv noțiunea de teologie cu aceea de viață spirituală sau duhovnicească, și nu numai că nu le separă când le distinge, si subliniază totdeauna cu tărie legătura organică interioară dintre ele, unitatea lor după chipul unității vii dintre Cuvântul și Duhul lui Dumnezeu, Care lucrează comuniunea oamenilor cu Dumnezeu-Tatăl”. – Preafericitul Părinte Patriarh Daniel
Lucrarea este „de o valoare deosebită, nu numai prin tema importantă pentru viața creștină pe care o tratează, ci și prin soliditatea, logica și temeinicia cu care este tratată”, mărturisește Părintele Dumitru Stăniloae în Prefața cărții.