Paraclisul, acatistul și istoricul icoanei Preasfintei Născătoare de Dumnezeu Grabnic Ascultătoarea
An aparitie: 2017
Autor: *****
Traducere: Pr. Constantin Coman, Sabin Preda
Editura: Bizantină
Format: 18.5 X 11 cm
Nr. pagini: 125
COD PRODUS: 19295
Politică de securitate
Politica de livrare
Politica de returnare
Paraclisul, acatistul si istoricul icoanei Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, Grabnic-Ascultatoarea, de la Sfanta Manastire Dohiariu
Extras din Cuvantul inainte la editia romaneasca, semnat de Preot Constantin Coman
In toamna anului 2015, de ziua hramului bisericii, pe 14 noiembrie, a fost adusa si asezata inn biserica Sfantului Grigorie Palama, paraclisul Universitatii Bucuresti, o copie in marime naturala a binecunoscutei Icoane facatoare de minuni a Maicii Domnului Grabnic-Ascultatoare, de la Manastirea Dohiariu din Sfantul Munte Athos. Totul s-a intamplat in chip minunat. Nu a existat o hotarare prealabila. Nici nu se stiau prea multe la noi despre aceasta icoana. Ma aflam la Manastirea Dohiariu, insotit de cei trei fii si de ginerele meu.
Cu putine ore inainte de plecarea din manastire, Parintele Calist, monah roman din obstea Dohiariului, ne-a prezentat o copie frumoasa a faimoasei Icoane a Maicii Domnului Grabnic Ascultatoare, la care tocmai ne inchinasem si, in timp ce povesteam despre icoana, i-a trimis Dumnezeu gandul pe care l-a si exprimat neintarziat: Ce-ar fi sa o luati pentru biserica Sfantului Grigorie Palama?! Marturisesc aici ca niciodata n-am fost cucerit atat de tumultuous si rapid de un gand, fiind, de fel, o fire destul de analitica si calculata. De data aceasta nu mi-a fost dat nici un ragaz de gandire, am fost capacitat fara ezitare de hotararea de a lua icoana pentru biserica Sfantului Grigorie Palama. Am luat binecuvantarea Parintelui Staret Grigorie, am dus Icoana langa Icoana originala – o fresca de la anul 1546, aflata acum intr-un mic paraclis – am facut o scurta rugaciune si, peste putin timp, coboram din Sfanta Manastire a Dohiariului cu Icoana Maicii Domnului Grabnic-Ascultatoare, purtata de cei patru insotitori ai mei, spre vaporul care ne scotea din Sfantul Munte. Bucuria foarte speciala care ne-a coplesit pe toti si care nu ne-a parasit tot drumul era semnul ca se petrecea un lucru dumnezeiesc, de la Dumnezeu Bunul.
Atunci cand Dumnezeu este prezent, El este prezent mai ales ca izvor al gandului, al proiectului, dar si ca sustinator al lui. Ne coplesise simtamantul ca am primit o mare binecuvantare si un semn dumnezeiesc cu multe semnificatii: biserica Sfantului Grigorie Palama avea sa se impodobeasca cu un odor nepretuit – nu avea inca o icoana mare a Maicii Domnului, care sa strajuiasca in locul Axionitei; biserica noastra se lega astfel nu numai de vestita Icoana, ci si de Manastirea Dohiariu, de Staretul Grigorie si de obstea acestuia; frumoasa si tanara comunitate de la Sf. Grigorie Palama era chemata la un spor de cinstire a Maicii Domnului, prin acest reper concret care era o Icoana a Sa Facatoare de minuni.