Tineretul de astazi trece printr-o serioasa criza si pentru aceasta nu este numai el responsabil. Cea mai mare parte din vina este a parintilor, a invatatorilor, a clericilor si a duhovnicilor. Parintii nu mai au crestere duhovniceasca si nici experienta pentru a educa crestineste pe copii. Rolul parintilor si al caminului familial este determinant pentru varsta copilariei si a adolescentei. El trebuie sa fie prin excelenta un rol educational. Lucrarea pedagogica corecta si inteleapta a parintilor in educatia crestina a copiilor, inca de la cea mai frageda varsta, trebuie sa puna bazele unei vietuiri crestin-ortodoxe intru Hristos, a singurei cai viabile si adevarate, pe care nicio furtuna a varstei tinere sau adulte nu o va mai putea clatina.
Scopul educatiei copiilor trebuie sa fie dobandirea dragostei fata de Domnul Iisus Hristos, Maica Domnului, Sfintii Ingeri si Sfinti. De asemenea, dragostea fata de slujbele bisericesti si in mod deosebit Sfanta Liturghie. Iar copiii trebuie sa se inspire din faptele si dragostea noastra fata de Dumnezeu si Sfanta Sa Biserica Ortodoxa.
Fragment din carte:
"Unde este in familie doar un singur copil, parintii trebuie sa aiba o grija deosebita pentru educatia si cresterea lui, pentru ca daca ii vor asigura toate conforturile si ii vor implini toate mofturile si poftele cautand sa nu-i lipseasca nimic, il vor netrebnici.
Faptul ca vor ramane copiii ortodocsi este foarte important si poate sa fie cauza mantuirii, chiar daca au facut unele greseli in viata lor. Nu trebuie sa educam copiii numai sa fie oameni buni, ci in primul rand sa fie credinciosi si sa nu pacatuiasca.Trebuie sa-i ajutam sa aiba respect si dragoste fata de Biserica Ortodoxa.
Iar cand pacatuiesc sa-i sfatuim cu smerenie sa se caiasca, sa se pocaiasca, sa se spovedeasca si sa-si indrepte viata pe calea mantuirii si sa ramana in Biserica Ortodoxa, mama noastra duhovniceasca (Galateni 4,25). Sa-i invatam si sa le aratam ca vietuirea crestin-ortodoxa inseamna lupta cu patimile trupesti si sufletesti cu oamenii pacatosi si cu vrajmasii diavoli. Sa le spunem ca vietuirea crestinului ortodox este suprafireasca si minunata. Astfel, daca vor pacatui, sa poata reveni prin pocainta in Biserica si sa mearga din nou pe calea mantuirii.
„Exista copii care au mostenire duhovniceasca bogata de la parinti. Copii cu multe virtuti. Acesti copii, daca adauga si truda lor, si nevointele lor, pot ajunge pe culmi duhovnicesti, fiindca au pornit deja de pe inaltimi duhovnicesti. De aceea Maica Domnului a fost atat de curata. Nici macar un cuget pacatos nu s-a apropiat de ea. Radacina ei este sfanta. Parintii ei, Ioachim si Ana erau oameni sfinti si chiar conceperea Maicii Domnului a fost fara placere trupeasca".
Sunt parinti care se preocupa mai mult de ceea ce spune lumea despre educatia si comportamentul copiilor lor, decat ce spune Dumnezeu sa faca pentru a se mantui. Adica ii preocupa mai mult de ce spune lumea pacatoasa despre copiii lor, decat faptul ca merg pe calea pierzarii celei vesnice. "