Alexandros Papadiamantis, scriitorul din „Umbra Athosului” (insula Skiathos), simbolul constiintei crestine literare neoelene, supranumit si „sfantul literelor”, este unul dintre cei mai studiati si iubiti scriitori din literatura neoelena a ultimelor doua secole.
Papadiamantis ramane pentru spatiul literar poate cea mai importanta si autentica fizionomie teologica a secolului trecut. Constiinta teologica a lui Papadiamantis este una a comuniunii si, mai presus de toate, a vietii liturgice. Toate capata sens prin savarsirea Sfintei Liturghii si prin practicarea rugaciunii. In acest context, trebuie mentionata propunerea, intemeiata desigur, a introducerii acestuia in randul sfintilor Bisericii Ortodoxe.
***
„Viata lui Papadiamantis si sensibilitatea cu care se apropie de oameni sunt isihaste si filocalice; intreaga lui fiinta raspandeste miros de tamaie si aceasta mireasma a tamaiei aghioritice se inalta din inima sa, revarsandu-se peste scrierile sale. Textele lui sunt tamaiate cu smirna rugaciunii si a randuielilor liturgice ale Bisericii, iar ethosul sau este latreutic, asemenea cantarii de strana”.
Ierótheos, Mitropolit al Nafpaktosului