Viaţa şi Acatistul Sfântului Iustin Martirul și Filosoful
„Sfântul Iustin s-a născut în Samaria, în cetatea Sichem, numită de romani Flavia Neapolis (astăzi Nablus), pe la anul 110 după Hristos. Tatăl său era de neam slăvit, păgân cu credința. Iustin s-a îndeletnicit din tinerețe cu învățătura. De aceea, a studiat în Alexandria Egiptului și în Efes.
A mers mai întâi la un stoic, dorind să înțeleagă ce este Dumnezeu, lumea și viața. Dar, neputând să afle cele ce dorea, s-a dus la un filosof peripatetic; însă, văzând că acela este iubitor de bani, a plecat de la el. Apoi a venit la un dascăl ce făcea parte dintre filosofii lui Pitagora, iar acela i-a cerut să învețe astronomia, geometria, aritmetica, muzica și alte învățături, spunându-i că acelea sunt cele mai necesare în viața aceasta.
Însă Iustin, socotind că din acele științe nimic nu este de folos sufletului său, pentru că nimic n-a auzit de la dascălul acela care să sature dorința inimii lui, care din zi în zi se aprindea mai tare cu dragostea lui Dumnezeu, a mers la un filosof platonic, de vreme ce învățătura lui Platon era în mare cinste în acele vremuri.
[…] Odată, plimbându-se singur afară din cetatea Efesului, aproape de mare, a intrat în vorbă cu un bătrân, care i-a dovedit că filosofii nu ajunseseră la dreapta cunoștință de Dumnezeu, nici la adevărata cinstire de Dumnezeu. Bătrânul i-a arătat că, prin venirea lui Iisus, s-au împlinit făgăduințele făcute de Dumnezeu profeților din neamul evreiesc, iar credința în El era singura filosofie adevărată”.
(Extras din Viaţa şi Acatistul Sfântului Iustin Martirul și Filosoful)