Anul 2021 a fost declarat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca fiind „Anul omagial al pastorației românilor din afara României”. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, la Editura Crimca apare o colecție de texte scrise de ierarhi și preoți care au slujit sau slujesc în parohii din diferite țări ale lumii, dar și de cei care au plecat împreună cu familia pentru a-și trăi viața în aceste țări.
Cartea aceasta este o călătorie prin cultura și spiritualitatea unor zone geografice și țări precum: regiunea Scandinavia, Peninsula Iberică, Statele Unite ale Americii, Italia, Belgia, Germania, Austria, Marea Britanie, Burundi, Rwanda și Madagascar. Lectura te transpune în locul românilor care locuiesc departe de țara natală, pentru a vedea cum trăiesc acolo și cum își păstrează identitatea, dar și în locul slujitorilor Bisericii, care prin jertfa lor reușesc să formeze sau să țină unite comunități de români care, fără prezența Bisericii, ar fi nu doar departe de casă, ci ar fi departe de simțirea românească.
Acest jurnal pastoral are un caracter istoric prin prezentarea primelor parohii românești înființate în diferite colțuri ale lumii, dar și un caracter ziditor de suflete prin prezentarea răspunsului la întrebări precum: Diaspora românească din Europa contribuie la „recreștinarea” continentelor? Este Biserica temelia unității de credință și neam pentru românii din diaspora? Care sunt provocările spirituale pe care le întâlnesc românii plecați din țară? Cum se desfășoară o zi din viața unui preot și a unui credincios într-o țară și cultură străină? Cum este viața în localitatea Bucovina din statul Michigan din Statele Unite? Cum se înființează o parohie în Italia? De la cine primesc cărți de rugăciuni ortodoxe deținuții dintr-un penitenciar din Germania? Câte ore trebuie să stai la coadă în Africa pentru o cană de apă? Cum se reintegrează în comunitate o persoană revenită din străinătate?
Printre miile de kilometri străbătuți, dificultățile financiare, diferențele culturale și nenumăratele doruri de „acasă”, diaspora românească ne poate învăța pe toți o lecție fundamentală: românii sunt oriunde o mare familie, dacă au pe Dumnezeu ca Tată și Biserica drept Mamă.